nuffnang 3

23 January 2011

Delima Antara Dua : Mana satu pilihan terbaik

Alhamdullilah kandungan sudah masuk 24 minggu...aku dan baby sihat walafiat. Hmm berat dah bertambah 4kg lagi..dah semakin membesar ibu dan baby ni...aku xkisah la berat bertambah yg penting anak dlm kandungan aku sihat.

Sekarang ni aku dlm
...DELIMA...

Susahnya nak buat pilihan antara dua.

Firstly,
Delima utk pilih Hospital Kerajaan atau Swasta
Antara

Kebaikan
- 5 minit je dr rumah
- Pakej bersalin dari RM 500 (normal sahaja)
- Persekitaran sgt selesa dan layanan yang baik
Kelemahan
- Tidak boleh pilih doktor
- terdapat banyak doktor pelatih
- Husband xdpt temankan di wad (waktu melawat je boleh masuk)

dengan


Kebaikan
- Konsep Islam yang diamalkan
- Semestinya Doktor perempuan Islam (boleh pilih)
- Husband boleh teman setiap masa
- Persekitaran dan layanan yg sgt mesra
Kelemahan
- Pakej bersalin bermula dr RM 1300 (normal sahaja)
- jauh dari rumah (30 minit)

Secondly,
Delima utk pilih Breast pump Manual atau Auto
Antara

Avent Manual
- Harga RM 290++

dengan

Mini Electric Medela
- Harga RM460++


Dah naik buntu fikir mana satu yang terbaik utk aku dan baby. hmm..nak minta pendapat rakan-rakan semua mana yang pilihan yang paling bijak dan terbaik.

Kalo nak bg suggestion pun boleh...harap sangat boleh tolong ibu mengandung yang dalam DELIMA ni.


4 comments:

Nadia arRumaisha said...

apapun pilihan, saye doakan yang terbaek....

saya said...

aduhhh..banyak betol delimanya ni.. kene pilih bebetol ni. hehehhe.. selamat memilih..

Mrs weck said...

wahh..buah delima yek! hehe.. mari kita mudahkan kak sue comel k!

Dilema 1 : Antara PPUKM n Al-islam, ikut budget..kalau ade budget, better pilih Al-islam. Kalau budget tight,PPUKM pun ok juga. Anak kedua kak su, insyaAllah dipermudahkan sgalanya nnt. Ramai ibu2 kata anak kedua mudah nk keluar n kurang komplikasi. Al islam hosp paling murah so far instead of Ampang Puteri n Tawakkal,Pusrawi n so on. Mmg suami boleh teman 24 jam. Tanya along 4 more info. Kita Admitted kejap hari tu tapi best gak Al-islam nyer service.

Dilemma 2: Breast pump? Along sendiri mngeluh dgn breastpump avent manual tu. Dia ckp mcm nak lempar je. 1st sbb letih nk pam manual..2nd sbb kalau kita tension or stress,tgn penat nk pam,susu otomatik xmo kuar. Pam medela adelah jawapan yg terbaik. Kita guna medela freestyle skrg ni. Kebaikan medela : suction dia mcm bayi yang sedut plus tak menyakitkan pam jenis ni.

harap membantu ngeeee..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

salam qaseh,
1st of all..tahniah..kita baru je tahu bakal dpt bb lagi..:-)

pasal spital tu terpulang pd bajet masing2..kalu kerajaan/semi kerajaan ni..if tiba2 kene bersalin c-zer takdela terasa sgt kos dia..
tapi kalu bersalin kat swasta mmgla layanan baik & if normal..murah je kan..tapi tup2 if kene emergency operation..mmg nangis gak la tgk bil..ahahaha..
ape2 pon..terpulang pd qaseh camne..

pasal pam tu..ianye bergantung kpd individu..
sy ade 2 pam..
satu, manual avent yg dah berkhidmat 1 tahun 7 bulan
& 1 pam ameda, elektrik dual pump

ape yg sy rasa..pam manual avent lagi bes..sbb senang digunakan, tak byk spare part & boleh digunakan dimana2 sahaja...

tapi if ade bajet lebih, leh la beli FS ke..PISA ke..eheheh

mini electri medela tu..tak ramai kwn sy yg suggest sbb takleh guna utk heavy duty

ok..hope membantu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...