nuffnang 3

29 December 2010

Kegembiraan dalam kedukaan di hati

Hari ini dalam sejarah bagi Malaysia kerna menjadi JUARA Bola Sepak Piala AFF. Akhirnya, tirai 2010 ditutup dengan penuh kemegahan dan kebanggaan. Yesss....yg paling happy sangat2, esok CUTIIIII....mmg tersgtlah seronok tp hatiku berduka.

Hati ni amatlah risau pada my hubby yg dah masuk 5 hari sakit. mmglah dia ada asma tp dia xpernah sakit lebih drpd 2 hari. Semalam bw dia g klinik utk ambik MC kali ke-3, Doktor pun risau coz muka dia dah start bengkak2. so, doktor decide ambik darah utk test. my hubby pun kena ambik oksigen 15 minit. mmg teruk dia mlm tu xleh tido langsung, nmpk terseksa sgt...

Risau...Risau...Risau, pagi ni dia kata nak ambik MC lg coz masih xsihat lagi, Doktor ckp kalo xsihat lagi hari ni dia suruh check up kat hospital. So, aku pun suruh la my hubby g hospital tp dia liat sgt nak pergi seboleh2nya dia xnak. katanya dah ok skit nak rest je kat umah n esok cuti. Aku pun apa lagi geram la...dia ambil mudah je..kita suruh dia pergi check je mana la tau ada apa2 sbb lama sgt sakit w'pun doktor ckp blood test dia ok je. mmg aku berleter habis kat dia...pergi hospital spy dpt check detail drpd klinik maybe dia check biasa je. hmmm...tu pun xmakan saman. xmau jugak pergi.

last2 aku tefon kak long dia yg tinggal dekat dgn umah...minta dia nasihat adik dia ni. aku xtau nak buat mcm mana dah...xsanggup tgk myhubby sakit2 mcm ni...

Papa, Mama sayangggg Papa sangat.
Cepat2 sembuh tau...

28 December 2010

Mandi manda di Camar Laut Bagan Lalang

Bercuti lagi pada dua hujung minggu yg lepas,
kiranya 18-19/12/2010.
he he 2 minggu berturut2 dpt bercuti free of charge.
mmg rezeki aku n baby...
Penginapan 2 hari 1 malam dan
siap ada BBQ lagi mlm tu...
mmg best la..

Aktiviti Percutian di Camar Laut Bagan Lalang, Sepang
dekat sgt dgn Resort Gold Coast Sepang.
Lebih kurang 2 jam dr KL.

Menginap di Chalet LKIM Camar Laut

Chalet dinamakan Kerisi sempena ikan Kerisi

Terdapat 2bilik dgn 2single bed dgn aircond lg

Ruang tamu yg luas, siap dgn TV & peti Ais lagi

 Deretan Chalet di LKIM
*
*
*
Mandi Manda di tepi pantai

Riangnya bermain ombak

Ayuni yg lincah dlm air

Ayuni n Papa berendam air laut
Happy...Happy...Happy

Syoknya Mandi smpai tak ingat dah senja..
*
*
*
Buah tangan sebelum balik
Buah Naga yg Segar dr ladang

Buah Naga yg Fuhhh mmg sedap..


Mama & Baby rasa nak g bercuti lagi la...
ada sapa2 lagi nak sponsor tak..
jgn malu2 jgn segan2 contact la Qaseh nnt...

22 December 2010

Final Idola Kecil 2010 Musim ke-3: Siapa Juara?

Tiap-tiap minggu xterlepas melihat konsert IDOLA KECIL 3 di TV9 setiap Sabtu (9.00mlm). sebenarnya yg paling excited tgk ialah Ayuni. mmg dia akan berdiri depan tv tgk konsert Idola Kecil siap dgn microphone dia ikut bebudak idola kecil tu nyanyi dan menari sekali. mmg sgt terhibur dgn gelagat dia setiap budak tu buat dia akan tiru...smpai papa dia rakam semua aksi2 anak kesygan dia dlm handset.


hari sabtu ni, finale utk musim 3 ni.... rasa2nya sapa yang akan bergelar Juara Idola Kecil 2010.


kesemua sepuluh org peserta semuanya mmg berbakat besar ada potensi yang besar. tp di konsert akhir hanya tinggal 5 peserta yang akan bersaing merebut hadiah utama RM10,000 adalah Nor Balqis Ahmad Tajudin (Balqis), 11; Shazlin Selamat (Shazlin), 12; Nor Harris Alif Rashidi (Harris), 11; Abdul Hadi Mazlan (Hadi), 11 dan Puteri Aszfaryna Khareeza (Puteri), 12.


Berdasarkan konsert tiap2 minggu, Mungkin 3 orang ini akan menjadi JUARA...

Pilihan Utama
HARRIS

Pilihan Kedua
BALQIS

Pilihan Ketiga
PUTERI


20 December 2010

Pelaburan Demi Masa Depan Orang Tersayang

Tengahari nnt nak pergi Maybank nak buat pelaburan dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) yang baru dilancar. Sebenarnya my hubby yg minta buat pelaburan sbb dia ckp pelaburan ni bagus utk masa depan. Jadi, saya pun setuju utk buat pelaburan...Demi Masa Depan.

Tapi ASB dgn AHB mana yang lebih menguntungkan. Sebelum ni buat pelaburan dlm ASB je. malah Ayuni pun dah buka akaun ASD (Amanah Saham Didik) sejak umur dia 1 tahun lagi. Tiap2 bulan mmg saving dlm akaun dia je termasuk duit tabung syiling yg papa dia simpan tiap2 hari.

Tengok Iklan AHB dlm tv tu mcm best je...ya la mesti kita bangga kerna duit yg kita laburkan utk pembangunan Negara. kiranya bangunan2 yang akan dibina nnt adlh dr pelaburan kita hmm...jadik bangunan tu pun mcm kita punya gak..hoo hooo, leh bg tau anak2 kita nnt.

Amanah Hartanah ini pun utk orang melayu jadi kita kena ambil peluang. Kalo dibuka utk org bukan bumiputera rasanya dah lama ramai buat pelaburan sbb tu diaorg cepat kaya dr kita. Marilah kita cepat2 buat pelaburan minimum RM500 je...apa tunggu lagi Moh Semua kita Melabur dlm AHB.

"AHB dijangka mampu menawarkan pulangan sekurang-kurangnya enam peratus setahun"
Kamalul Arifin Othman Pengarah Urusan dan Ketua Eksekutif PHB

14 December 2010

PERCUTIAN KELUARGA DI HOMESTAY D'ALAI, MELAKA

Kini kandungan sudah masuk 18 minggu, semakin sihat dan selera makan pun semakin bertambah2 sehingga berat badan naik 2kg dlm ms sbln ni..hmmm baby semakin membesar dgn sihat nampaknya...perut pun sudah jelas kelihatan dan you all nak tau my hubby suka sgt tgk my tummy yg kian membesar n dia ckp mama seksi la mcm ni. giler ke apa laki aku ni perut aku yg besar ni dia kata seksi hmmm layannn je la..

Ooopp lebih2 pulak citer, sebenarnya nak citer ttg percutian kami sekeluarga ke homestay D'Alai yg telah di sponsor oleh pemilik D'Alai sendiri yg juga merangkap big bos my hubby. Dpt cuti free of charge sapa yg xnak kan...bak kata pepatah pucuk dicita ulam mendtg.

Homestay D'Alai Melaka tertetak kira-kira 15 minit dr bandaraya Melaka. kira-kira 5 minit je ke Seri Muara Ikan Bakar yg terkenal kat Alai.

Inilah dia Homestay D'Alai,
masih dlm pembinaan bhgn depan je..

terdapat 5 buah bilik dgn setiap bilik ada bilik air,
tv dan extra 2 single bed.


nilah bilik airnya bersih dan sgt luas.

terdapat ruang tamu yg luas lagi selesa
utk seisi keluarga berkumpul


yg pertama di Melaka Homestay dgn kolam renang yg luas
dan sesuai utk bersantai


Tempah sekarang dlm promosi satu bilik RM80/hari,
satu rumah RM400/hari hingga 31 Disember 2010

14 November 2010

Buat RP susah ke senang?

Salam Isnin semua...lebih seminggu xupdate...busy + malas + projek bisnes. sebenarnya sekarang ni tengah busy dan kepala serabut untuk buat RP (rancangan perniagaan) @ paperwork utk myfuture bisnes. awal bulan hari tu berkursus selama seminggu di shah alam utk RP ni. mmg banyak input jugak yg dpt.


@Hotel Laman Seri
1-4 November 2010

 sangat khusuk buat RP utk presentation

Apa yang penting kerjasama!

presentation mygroup "Danga Chitra Enterprise"


berhempas pulas kita org buat RP ni sampai xcukup tido. ye la kita org diberi masa kurang drpd 24 jam tuk siapkan sblm presentation. lepas balik je mcm2 perancangan utk buat RP tp xtau nak mula mana satu. ah pening...semangat nak buat RP ni mmg ada tgh membuak2 ni.

ada sesapa yg pernah buat RP, nak minta kongsi la...saya nak buat bisnes butik, dah survey tmpt dan ada cari maklumat sikit2 ttg bisnes sy ni tp xtau where tu start? please? Kalo ada sample ke boleh tak email ke yg_atira@yahoo.com.

29 October 2010

Diet Rasulullah : Marilah kita bersama amalkan

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)


CARA MAKAN

* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.

* Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit.. tapi, kalau tak percaya? Kesannya tidak dalam jangka pendek?. Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.

* Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.

Antara amalan-amalan kesihatan lain yang wajar diamalkan:
 
1.
Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap ke dalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.
 
2.
Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).
3.
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.
 
4.
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).



Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"

27 October 2010

Moody = Merajuk + Sensitif + Sakit hati

Inilah Simpton2 yg melanda diriku kini. asyik moody je. terutamanya pagi2...muka pun semcm je. Kadangkala tu merajuk je memanjang sampai muncung pun panjang. mmg terlalu sensitif, cepat je terasa kalo ada benda yg dickp xkena pastu boleh jadik sakit hati sgt2. rasa marah sgt2...

hai xtau apa nak jadi dgn diri ni. yang kesiannya en.hubby yg terpaksa layan karenah diri ni yg macam2. tambah2 lagi nak layan anak perempuan kesayangan dia yg sorang tu...aku boleh jeles dgn anak aku sendiri sbb en.hubby layan dia lebih2 dr aku. macam mana tu..oh tidak aku tak mau moody diri ni berterusan...aku tak nak terusan melayan perasaan ni. 

AKU NAK BERCUTI ... BEREHAT ... TENANGKAN FIKIRAN!

kawan2 tolong la suggestkan apa yg aku patut buat utk hilangkan semua ni. PLEASE!!!

25 October 2010

IBU MENGANDUNG, BUAH MANGGIS DAN KHASIATNYA

Aduhaiii...pagi2 susahnya mau bangun, kepala terasa berat je...macam mana nak pergi keje ni. hmm..tp akhirnya aku sampai office kul 9.30am...belasah je lah...nasib baik masing-masing paham. 

Malam tadi pergi tesco beli barang skit, pusing2 aku nampak buah manggis. terus je beli w'pun buah tu dah kurang segar la. tapi aku perasan dari mula aku mengandung aku suka makan buah manggis ni. mmg suka sgt kalo nampak je aku terus beli. pastu aku belasah sorang2 sampai habis utk sekali mengadap je.


tengok je la isi manggis yg putih gebu tu amatlah menyelerakan tekak aku ni. walaupun sekarang bukan musim buah tp buah-buahan tempatan senang betul kita dpt kat KL ni. Kalo dulu kena tunggu musim buah la kalo nak jumpa buah durian, manggis, langsat, dukung dan buah2 yg bermusim ni. 

Kalo nak tau buah Manggis berkhasiat untuk kesihatan dan kecantikan tau. Info boleh baca DISINI


23 October 2010

Kemalasan, keletihan & alahan disebabkan diri ini telah berbadan dua juga jawapan kpd blog yg ditinggalkan sepi.

Setelah skian lama menyepikan diri, kini aku kembali juga. Diam-diam diriku rupanya berisi. Kandungan aku kini sudah mencecah 10 minggu. Diri ini masih dalam kemalasan dan keletihan yang melampau akibat perbuatan orang yg aku kenal suami sendiri. He hee suspen pulak...beginilah nasib kalo dah pregnant ni. 

So, aku nak berkongsi perkembangan tentang Baby di dalam rahim aku ni.

Perkembangan Bayi 
(Minggu pertama hingga minggu ke 10)

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulaimembentuk struktur asasmanusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnyamembentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif. Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.
Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.







06 September 2010

10 jari di susun tanda kemaafan dipinta

Hari ini masih bekerja mcm biasa, walaupun lagi 3 hari kita kan menyambut hari raya tetapi aku belum masih merasai kehangatan utk berhari raya...masih byk persiapan raya yg masih belum tersedia buat family kecilku ini. mungkin juga kami ingin secara ala kadar saje..ye la memandangkan bajet raya yg tidak mengizinkan utk aku berbelanja sakan cukup la cuma apa saja yg ada dan termampu disediakan.

rasa sayangnya utk meninggalkan bulan ramadhan yg mulia ni. bulan yg aku tempuhi dgn pelbagai dugaan dan kesabaran. Ya Allah, semoga bulan ramadhan yg akan datang aku masih sempat merasainya...

Mesti dah ramai warga ibu kota yg kini sudah pulang atau dlm perjalanan pulang ke kampung halaman masing2. diharapkan semua dapat memandu dgn berhati2, jgn ikutkan hati utk cepat sampai, ingatlah org2 tersayang yg menanti kepulangan anda dengan senyuman dan keriangan.

kepada semua yg mengenali dan rakan2 blogger semua, di sini sempena lembaran yg bakal tiba,


aku ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf atas segala salah dan silap yg telah aku lakukan sepanjang berblogger ni dan telah menyakiti, menyinggung dan menguris mana-mana perasaan. Sememangnya kita hanya insan biasa yg tak lari dari melakukan kesilapan.

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KEPADA SELURUH UMAT ISLAM"

28 August 2010

KEMERDEKAAN bagi bekas pemimpin dan pejuang kemerdekaan negara

Tanggal 31 Ogos, adalah tarikh yg penuh sejarah bagi tanah air kita. Pada tarikh inilah negara kita Merdeka, bebas daripada penjajah. tapi adakah kita faham mengertian sebenar Kemerdekaan itu. Marilah kita dengarlah kata-kata bekas pemimpin negara kita yang telah banyak berkorban untuk kemerdekaan negara kita sehingga hari ini.


















Teruskan kibar jalur gemilang di mana-mana sahaja.

23 August 2010

Tip-tip menjamin kerukunan rumahtangga khas untuk suami

1.
Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2.
Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3.
Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.

4
Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5.
Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih daripada suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6.
Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.

7.
Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!

8.
Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)
9.
 Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

1 0.
Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa boleh kontrol kentut?

11.
Hormatilah ibu-bapa dan ahli keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang bodek mereka masa nak rnengurat isteri anda dulu Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.
Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumah tangga. Sekali atau berkali-kali kala tolonglah membeli minyak masak, bawang, lada, sayur dan sebagainya.

13.
Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, Jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami"degil" tak nak minta pertolongan. selagi itulah dia rela nak tolong (lainlah kalau anda kahwin dengan perempuan kedekut!.

14.
Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi, bubuh, balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang, simpan balik di tempat asal. Susah sangat ke?

15.
Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.
Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Mereka pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.
Jangan main kayu tiga. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri anda yang buat, tentu anda tak boleh nak bertolak ansur. Jadi mengapa isteri anda kena bertolak ansur kalau anda buat?

18.
Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuk-lah anda mengambil berat tentang dirinya.

19.
 Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumah tangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali.

20.
Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak Jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbang rasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.
Jangan buat tak tahu kalau Isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu pujuk, pujuk. Hati orang perempuan ni sensitif. Kalau isteri rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja. Kalau kita orang semua pakat mogok, anda juga yang rugi!

18 August 2010

Perancangan Awal Sebelum Berhari Raya dgn Gembiranya

Baru 9 hari puasa tp aku dan husband dah merancang cuti, perbelanjaan dan perjalanan untuk Hari Raya nanti. nampak mcm excited je kan. xkisah la apa korang nak ckp.

Cuti utk hari raya aku dan husband dah apply dah. So, kitaorg dah decide utk bercuti pada tarikh yg bertanda merah tuuu.


hampir 2 minggu cuti raya, jgn xpercaya dan jgn jeles ya. Bagi yg dah berkeluarga pasti paham kan. ye la kg halaman aku nun ke utara sana manakala kg husband nun ke arah selatan. w'pun tahun ini kg (Melaka) husband punya turn balik raya. Tapi aku tetap nak balik kg aku di perak. tp aku xde la smpai gaduh2 dgn husband pasal balik kg mana. mmg raya pertama n kedua kat Melaka, raya ketiga baru kitaorg balik Perak. Husband aku pun setuju. apa lagiii Horayyyy.

Perancangan perbelanjaan kami sekeluarga pulak...kebanyakan aku decide and my husband ikut je.. hee hee, nama pun menteri kewangan keluarga jadik gunakan kuasa sepenuhnya. aku dah listkan perkara-perkara yg sgt perlu dibeli dan aku peruntukkan jugak utk perbelanjaan luar jangka (emergency case only) belajar dr pengalaman beb...haa haa..

sekarang aku dan suami tgh rancang perjalanan pulak, korang mesti tau kan...time2 perayaan mcm ni. aku jamin 100% mesti jem giler punya la. tambah2 kat Lebuhraya. So, kitaorg laki bini ambik inisiatif cari jalan yg boleh elak dr jem yg mana perjalanan yg 2 jam boleh jadik 4 jam. mmg aku xnak la...letih oiii dah la puasa pulak tu...So, kita org tgh survey Lebuhraya yg ke arah selatan ni. pernah tak dengar LEKAS Highway.



Harap-harap semua perancangan ini menjadilah...lambat lagi nak raya ada 21 hari lagi...macam2 boleh dirancang lagi. Walaupun perancangan amat penting tp kita perlu ingat Kita hanya merancang tetapi Allah yg menentukan segalanya.



17 August 2010

Azab Kubur : Peringatan Allah swt kepada HambaNya

Pagi-pagi ini aku terfikir ttg mimpi yg aku alami mlm td. Apa maksud mimpi tu? kenapa ia terjadi dlm mimpi aku? Apa yang telah aku lakukan? banyak pertanyaan yg belum terungkai masih bersarang di mindaku kini.

Aku tak berapa ingat sgt ttg mimpi tu tp yg betul2 aku ingat mimpi aku tu ada tiga kematian serentak dlm satu hari. Org yg meninggal tu pulak org yg aku kenal tp bukan saudara-mara aku. Serius fikiran aku mmg tergangu skrg. kalo nak ckp mimpi tu mainan sekarang kan bulan Ramadhan semua setan dah di ikat.

Aku dpt rasakan mcm ia suatu petanda bg aku supaya beringat, ye lah maybe ada kesalahan yg telah aku lakukan tanpa aku sedari. Ya Allah... Kau Maha Besar, Lagi Maha Mengetahui.

Minggu lepas aku ada terima satu email ttg Azab Kubur, maybe aku terbawa2 sgt ttg cerita ni..

Siksa Kubur :: Peringatan daripada Allah swt








Dalam Hadis Rasulullah saw : Selepas kematian, roh seseorang yang mati akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya "Siapa Tuhan kamu ?" dan dia akan menjawab “Allah tuhan aku”. Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Islam agama aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Rasulullah saw diutuskan kepada aku” Kemudian mereka bertanya padanya “Bagaimana kamu tahu ?” dia akan menjawab “Aku membaca kalam Allah (Al-Quran) dan mempercayainya” Kemudian akan kedengaran suara dari Syurga mengatakan “ Hambaku telah bercakap benar, baringkan dia di atas katil daripada Syurga dan bukakan pintu Syurga untuknya” Kemudian dia akan mendapat kebahagiaan dan mula merasai kenikmatan dari Syurga, dan kuburnya akan diluaskan seluas mata memandang. Rasulullah saw bersabda tentang manusia yang berdosa. Selepas proses kematian selesai, rohnya akan kembali kepada tubuhnya dan dua malaikat akan muncul, Mungkar dan Nangkir, dan akan bertanya "Siapa Tuhan kamu ?" dan dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Apa agama kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian mereka bertanya padanya “Siapa yang diutuskan kepada kamu ?” dia akan menjawab “Aku tidak tahu” Kemudian akan kedengaran suara dari langit mengatakan “ Hambaku telah berdusta, masukkan dia ke dalam kotak yang diperbuat daripada api dan bukakan pintu Neraka untuknya” Kemudian dia akan merasa bahang daripada api neraka dan kuburnya akan sempitkan sehingga bersilang tulang-tulang rusuknya. Dalam Hadis juga dinyatakan, bahawa malaikat dengan kejamnya akan menghukum orang-orang yang berdosa semasa ujian di dalam kubur dan siksaannya sangat menakutkan. Juga dimaklumkan bahawa Rasulullah saw memohon kepada Allah swt agar dilindungi daripada siksaan kubur dan menyuruh umatnya juga berbuat demikian.

Peristiwa pemuda berumur 18 tahun ini adalah sebagai peringatan kepada sesiapa yang mempercayainya dan hanyalah sebagai satu lagi cerita dongeng kepada sesiapa yang pintu hatinya ditutup oleh Allah swt. Mereka ini melihat tetapi tidak nampak, memasang telinga tetapi tidak dengar.

16 August 2010

Kek Hari Jadi Juadah Berbuka Puasa

Semalam 6 Ramadhan 1431 Hijrah bersamaan dengan 16 Ogos 2010, merupakan tarikh yg bersejarah dan bermakna dalam hidupku. Tarikh keramat inilah aku telah dilahirkan kedunia ni. Alhamdullilah tahun ni ulang tahun aku di sambut pada bulan puasa yang penuh keberkatan ni.



Terima Kasih Mak kerana bersusah payah kerna melahirkan anakmu ni, sesungguhnya tak terbalas segala pengorbananmu itu. ABAH, terima kasih kerna membanting tulang mencari rezeki membesarkan anakmu ni.Sesungguhnya jasamu akan aku kenang sampai bila-bila. Maafkan anakmu ini yg selama ni telah banyak menyakiti hatimu. Sayang MAK ABAH selagi hayat dikandung badan.



Terima Kasih, PAPA kerana membahagiakan diri ni selama ini. Sesungguhnya Mama amat mencintai PAPA Sepenuh Hati. AYUNI, terima kasih kerna teletahmu menceriakan hari-hari Mama.Sesungguhnya Mama Sayaaanngg Manja bucuk Mama yg seorang ni.



Along (SIL), Abg Fuzzy (SIL husband) & Ariff (SIL Son) terima kasih byk2 kerna sudi dtg berbuka puasa dan sambut hari jadi aku yg tak seberapa. Sesungguhnya you all mmg sporting...like it. Terima Kasih Adik2 ipar aku yg sudi membantu. Sesungguhnya korang bantuan korang mmg diperlukan stiap masa. Hee hee ..



Terima Kasih tak terhingga kpd kawan2, Sahabat2 lama dan baru, my BFF, rakan-rakan sekerja dan seperjuangan atas ucapan yg ku terima semalam. Sesungguhnya korang semuanya mmg best bangat.

Menu utama berbuka puasa
Kek Secret Recipe

Hmmm..makan tak terkata.
Pilihan PAPA mmg yg terbaik.
Love it.

12 August 2010

3 Ramadhan : Macam-Macam Ada

Alhamdullilah sudah 2 hari puasa. Bagi yg betul2 sempurna puasa tu tahniah tp bg yg masih kurang tu boleh cuba lagi. W'pun 2 bari puasa mesti macam2 yg dah berlaku kan.Mesti ada yg xsempat sahur coz jam tak bunyi, tau-tau dah pagi. Mesti ada org tak sengaja makan @ minum, mesti ada yg dah berbuka sblm Azan Maghrib rupanya tersilap dengar siaran stesen radio Pantai Timur padahal tinggal di KL.

Mesti ada org yg berbuka dlm kereta coz tersekat dlm jem (jd sediakan air dlm kereta) nnt ada yg kena tadah air hujan buat berbuka sbb xde air nak minum (itu pun kalo hujan, kalo xhujan mcm mana?) Mesti ada jugak yg selamba je hisap rokok padahal puasa hmm sengaja ke xsengaja. bulan puasa inilah jadikan masa untuk berhenti merokok dan buang tabiat2 yg xberfaedah.

Bagi wanita yg uzur pulak jgnlah mengada2 mkn depan yg puasa ni hormatlah skit ok. Orang sekarang Puasa bukan jadi suatu ibadat tapi dah jadi satu adat kenapa? Yalah ada yg puasa bukan main bersungguh2 lagi tp bab solat diabaikan. apa nak jadik ni. Bulan Ramadhan yg mulia inilah suatu kesempatan untuk kita berbakti, berbuat baik yg pahalanya brkali ganda tapi biarlah ikhlas dr hati yg suci murni.



Bersyukurlah kpd Allah kerna kita masih mampu lagi berpuasa, bukan setakat menahan nafsu lapar dan dahaga shj tp nafsu yg lain2 pun kena tahan jugak.

Azam bulan Puasa kali ini aku nak habiskan bacaan Al-Quran. InsyaAllah aku akan buat yg termampu coz nak pergi sembahyang tarawih xdpt sbb anak kecil lagi...



Teruskan usaha dan tabahkan diri dalam menghadapi ujian dan dugaan di dlm Bulan Ramadhan yg Mulia ini.

10 August 2010

Bersahur dipagi 1 Ramadhan 1431 hijrah bagi tahun 2010

Aku tiba2 terjaga dr tidur, pukul berapa ni? terus saja aku lihat jam di handset aku. ehh baru kul 3.50pagi dahh. terover pulak aku ni maybe aku dah set dlm otak aku utk bangun sahur kot. padahal aku dah set kan alarm dlm handset kul 4.10pagi...memandangkan awal lagi aku pun tidur balik coz tggu je sampai alarm berbunyi. lagipun malam tadi aku dah masak nasi siap2 sblm tidur. So, bangun nnt just goreng telur dadar dengan masak sardin je...

Tepat kul 4.10pagi alarm pun berbunyi...aku pun terus bangun pergi ke dapur. aku nak buat telur dadar dulu so aku dah pecahkan 5 biji telur kot. tapi geramnya aku, telur yg pertama yg aku pecah tu dah busuk...nak muntah jugak aku. tapi nak cepat aku abaikan je..terus hidupkan api dapur gas aku, tapi slow je api...dlm seminit mcm tu dah padam ehh kenapa ni? kuali aku pun xpanas lagi. Oh...tidak, gas dah habis mcm mana ni...tak sahur la jawapnya.


Last2 dapat idea, aku kan ada periuk multicooking
(hadiah kahwin dulu).



Dengan pantas aku keluarkan periuk tu dr bawah meja cuci2 sikit coz berhabuk dah lama xguna simpan je. kalo xsilap ni kali yg ke 5 menggunakannya. Dengan senang hati aku mengoreng telur dadar dan pastu aku masak sambal sardin.

Kul 4.50pagi, semuanya dah masak dan terhidang diatas meja sekali dengan air teh O panas. Cabaran seterusnya kejutkan suami dan adik2 ipar aku utk bersahur. Nasib baik semuanya senang bangun kalo tak hangin gak aku kalo diarg liat nak bangun.

Akhirnya semuanya selamat bersahur sekali dengan niat untuk puasa esok hari. Azan Subuh pun telah berkumandang menandakan kita sudah mula berpuasa. jadixboleh makan dan minum lagi sehingga waktu berbuka nanti( jadi tggulah Azan Maghrib pulak ok).

Saya sekeluarga ingin mengucapkan
"Selamat Bersahur & Menjalani Ibadat Puasa dengan Penuh KESABARAN, KETAQWAAN DAN KEIMANAN kpd ALLAH swt".

08 August 2010

Isnin : Selamat Pagi Semua

Selamat sejahtera sy ucapkan kpd semua...semua rakan-rakan sihat. sy alhamdullilah sihat wallafiat. sy teramat rindu dengan kawan-kawan semua. Pagi-pagi Isnin mesti ramai yg tengah kesibukan dengan tugas-tugas di pejabat. sy pun tidak terkecuali dengan kerja-kerja yg bertimbun ya lah seminggu meninggalkan pejabat memang penuh la fail & surat-surat atas meja.

tak kisah nak start hari ini dengan update blog dulu...he hee he..ok lah..citer2 masa kursus nnt sy upload k..4 hari 2 malam mmg banyak nak dikongsikan. letih sgt2 mmg tak terkata ambil masa 2 hari jugak la nak recover badan yg letih dan penat. Tapi kursus kali ini mmg sgt2 berbaloi2...

ok lah....kita citer kemudian k?

31 July 2010

Memo : Tuan Rumah akan berehat drpd aktiviti berblogging dan sewaktu dengannya

Assalammualaikum wbt...

merujuk kpd tajuk memo diatas, saya tuan rumah kpd blog dqaseh2u ingin memaklumkan kpd semua bahawa saya akan berehat drpd sebarang aktiviti berblogging selama seminggu iaitu bermula 2hb Ogos hingga 6 Ogos 2010.

Saya terpaksa berehat drpd aktiviti berblogging, facebook dan yang sewaktu dengannya kerana saya kan menghadiri suatu Kursus anjuran PUNB.


Sebenarnya kursus ni adalah lanjutan drpd Program Siswazah Perintis Perbadanan Usahawan Nasional Berhad yg telah saya sertai hampir 2 bulan. Kursus ini sgtlah bagus untuk para siswazah bumiputera yg berminat untuk menceburkan diri dalam perniagaan. Terdapat 2 skim yg ditawarkan oleh PUNB iaitu :-

Diharapkan kpd semua kawan2 blogger memahami situasi dengan jelas. saya terlebih dahulu minta maaf sekiranya selama seminggu blog saya ni tidak upadate dgn entry baru dan tiada blogwalking ke blog kawan2 semua. Saya berharap agar kawan2 dpt mendoakan sy supaya success dlm kursus ini kerana 4 hari saya juga akan tinggalkan anak n suami yg tercinta semata2 mengejar cita-cita saya yang satu ini.

Sekian, terima kasih.

Ikhlas daripada,

Qaseh Suhaida.


"Tuai Padi Antara Masak,
Esok Jangan Layu-Layuan"
" Intai Saya Antara Nampak,
Esok Jangan Rindu-Rinduan"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...