nuffnang 3

20 November 2009

Jungle Trekking

Letih...letih...letih....x hilang lagi...wpun dah 3 hari balik dr kursus.
tu la masa kursus xingat bukan main ligat lagi....
seronok sakan sgt smpai tak ingat dunia.
ye la mana tak nye......bukan selalu dpt g seronok2 mcm ni,
tu pun rasa tak cukup lagi
he he...3 hari je kursus kat Cope Adventure bukit Ampang (Isnin-Rabu)


                 posing kat pintu masuk kem site

Bukit Ampang atau ada juga yg panggil Bukit Langat
sebab di tengah2 sempadan antara dua daerah ni.

                              jom kita ngok map



kat bkt ni ada menara tinjau,
mlm2 mesti ramai org coz dr atas menara
kita dpt tgk pemandangan satu bandar KL
dengan panorama yang sgt cantik

kem tmpt kita orang kursus ni kat bwh je.
tapi kem site ni memang class.
kita org semua kena tidur dalam khemah...
bkn khemah yg selalu kita g camping tu.
khemah ni class tau siap ada aircond, kipas n lampu lagi.
tak caya tgk gambar kat bwh ni...




 

see....kan dah ckp, class tau....dalam khemah tu mmg luas giler
siap ada katil lagi...satu khemah utk 6 org je...sangat la selesa.

aktiviti outdoor sgt menyeronokkan dan paling kelakar...
antara aktiviti yg kita org buat spt:-

Senamrobik
kita org kena buat tarian bangla, bayangkanlah
badan n pinggang yang dah keras ni nak menari dah jadi mcm robot je
tau jelah kan lagu bangla kan kena gelek2 n lompat2
rasa nak tercabut jugak pinggang, sengal semua otot yang dah liat ni.

Toxic Waste
permainan dlm group...setiap group kena alihkan tong toxic (bola tenis)
ke tmpt khas utk pelupusan (berada ditengah) bola tenis tu
xboleh dipegang dgn tangan kena guna hujung tali yang disediakan saja....
benda kat tgh2 tu xleh jatuh..nanti meletup.
mula2 pening gak kepala nak fikir..


                   
tp akhirnya...semua group dpt buat dgn sekali percubaan sahaja........
so, A moral of the story
Apa yang penting...............KERJASAMA.

Jungle Trekking 
aktiviti yg paling aku tunggu2 ms kursus...
coz dah lama tak buat aktiviti lasak
masa belajar dulu ada gak terlibat dgn aktiviti mcm ni.....
tp pas kerja n kahwin....xde masa nak buat.....so, bila ada aktiviti ni..
hati tersgt la suka...coz that my change utk
lepaskan gian yg dah lama terpendam ni.


bila ingat balik ni kali yang ke 4 aku buat jungle trekking ni.
Jungle trekking yg kita org buat 1km gak....kita org start kul 4.30 pm
permulaannya biasa je...coz dah ada trek...so ikut je laluan itu,
tp lepas kita org kena redah anak sungai dlm hutan tu...br cabaran bermula
mmg abis seluar basah n kasut masuk air...anak sungai tu berliku2 jugak
byk batu2 besar yg licin...masa tu mmg kena hati2 takut tergelincir.
pas dah redah sungai n pokok yang tumbang kita org kena mendaki
cerun2 yang curam n licin....masa tu tak sempat nak pandang2 keliling
byk tengok jalan yang nak kena daki tu je...risau sgt terjatuh...
bila sampai kat satu check point br kita org rehat kejap.
masa tu dah mencurah2 peluh keluar....tp masih leh tahan lagi.



                       









masa rehat koordinator cope adv. buat demontrasi
mcm mana nak buat khemah drpd daun2 pokok
yg ada disekitar tmpt tu, mcm ne nak hidupkan api
n yg paling seronok cara nak dpt air dari sebatang pokok.
masa tu xlepaskan peluang utk rasa air yg keluar dr batang pokok tu..
rasanye mcm air mineral je..xde rasa n warna...sejuk je airnye
sebenarnya semua demontrasi tu......
tip2 utk sapa2 yg mungkin sesat kat hutan nanti..
koordinator tu bagi tau kalo sesat cara2 tu boleh digunakan
coz kita boleh bertahan dlmhutan hampir seminggu.
tp mental n fizikal kena kuat gak.....
selepas demontrasi kita org bergerak untuk meneruskan perjalanan.
masing2 dah lepaskan lelah seketika jadi ada tenaga lagi utk terus mendaki...
tp baru setengah jalan semuanya mcm dah pancit termasuk aku sendiri......
masa tu masing2 slow je..semua dah lemah longlai..
tp bila dah dekat nak sampai masing2 buka langkah pjg2 utk cepat smpai...
bila smpai je masing2 mendptkan air 100plus yg tlh tersedia utk kami semua...
kelakar sgt masa tu...... berebut2 minum air dah mcm apa ntah.
kami smpai dlm kul 6.30pm dah...hampir 2 jam jugak jungle trekking tu.

aku bukan main seronok lagi..coz mesti dah 1kg lemak yg dah terbakar..
so dpt kurangkan berat badan. tp berangan je lah...
mkn mlm tu sgt2 la menyelerakan......mcm2 ada sate, ayam panggang,
ikan bakar, nasi grg, bebola bakar...
mmg aku hentam abis penuh meja gak masa tu..
sate je berbatang2, ayam panggang 2 ketul, ikan bakar sekor
n last aku bantai nasi goreng sepinggan...
kurang 1kg tambah 2kg ..heee.hee. kalo mcm ni hari2 memang leh gemuk..

3hari 2mlm kursus akhirnya berjaya dihabiskan,
byk input yang kitaorg dpt....
so kena lah aplikasikan dlm persekitaran kerja.....
semua dah termotivasi (tp xtaulah berapa lama?)
inilah yg hari2 kitaorg laungkan.......masa kursus


                      i'm the best
                   you're the best
                   we're the best
              takbir.....Allahuakbar


further information about cope adventure
layarilah  www.copeadventure.com.my





1 comment:

Pr.Conde said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...