nuffnang 3

30 November 2009

Ingat sampai MATI

Tanggal 28 oktober 2009 bersamaan 11 zulhijrah 1430 hijrah
sekitar pukul 10.40 pagi, hari yang cerah dan tenang
bertempat di halaman rumah abang ipar aku di Alor Gajah,

Aku, husband(papa), Ayuni dan adik ipar (amey)...sedang bersiap-siap utk pergi beraya ke rumah saudara aku di air keroh, pada waktu tu aku mendukung Ayuni keluar rumah & terus letakkan dia dlm kereta Myvi (kat sit driver), hidupkan enjin dan terus tutup pintu sbb takut ayuni jatuh pulak. pd ketika tu gak papa & amey tgh sibuk masukkan beg dlm bonet kereta..aku pun sibuk tgk diaorg masukkan beg. pas papa tutup pintu bonet belakang aku pun terus nak buka pintu belakang sebelah driver tp xleh buka..masa tu gak amey buka pintu driver tmpt ayuni duduk tp xleh gak. cermin pulak semua dinaikkan...aircond xbukak.masa tu je satu degupan kencang aku rasa di dada...otak pun bertindak balas..."Ayuni terkunci dlm kereta". 

ketika tu perasaan cemas yg amat sgt...papa n amey pun nmpk cemas gak. Ayuni masa tu dok main2 kat stereng kereta. papa cuba bertenang dan terus minta ayuni tekan button turunkan cermin tp ayuni xdpt buat...aku pun ckp perkara yang sama kat ayuni...malangnya ayuni xleh buat gak....masa tu aku sgt panik....papa n amey tgh cari jln utk bukakan pintu kereta...diaorg try buka bonet dpn kereta tp xleh bukak pun...amey terus telipon uzair (adik ipar) di belajar automotif so tau pasal kereta. Jadi, papa pun tanya mcm ne cara nak buka kereta yg terkunci so papa pun ikut yg uzair ckp. papa kopek getah yg melekat kat cermin pd pintu driver kereta...pas tu ambik besi yang ada kat situ terus jolok ke lubang cermin utk tarik log pintu kereta tu tp xleh gak...ms tu aku berusaha gak ckp kat ayuni spy tekan button utk turunkan cermin.

sudah hampir 15 minit dah papa & amey berusaha tp xberjaya. ayuni pun nmpk mcm cemas je tp dia xnangis pun. aku mmg tgk ayuni je kat dlm tu dia main2 brg2 yg ada dlm kereta tu.so aku kurang sikit rasa cemas....tgk ayuni ok kat dlm tu...sambil ayuni main2 dia buka kipas kereta tp xtekan aircond....papa pun nmpk lega sekurang2 ada angin masuk dlm kereta tu..papa tahan budak yang bawa motor lalu dpn umah nak pinjam motor g tgk bengkel kereta yang buka kat tmn tu..tp org bengkel kereta tu kata dia tak leh buat....masa tu papa geram sgt kat org tu...pas tu papa minta tlg jiran kat sebelah..kalo ada yang pandai tlg buat.at the time, aku tgk ayuni dah berpeluh2...aku pun terus jerit kat papa yang tgh ckp dgn jiran  "Papa cepatla, ayuni dah berpeluh". aku semakin risau masa tu....aku ckp kat papa pecah je la cermin kereta....tp papa kata tunggu dulu....dia minta pinjamkan kereta kakak jiran sebelah tu. papa minta amey bw kereta g cari org kat workshop yang leh bukakkan pintu kereta.masa tu dah ramai jiran yang dtg tengok....ayuni yg kat dlm tu dah mcm takut ngok org ramai2 kat luar kereta. tp ayuni xnangis pun...dia ke depan ke belakang kereta.

masa tu dah hampir setengah jam ayuni kat dlm kereta tu....aku & papa masa berusaha ckp dgn ayuni supaya tekan button turunkan cermin tp ayuni mcm dah malas nak buat. masa tu aku dah nak nangis coz usaha kitaorg x berjaya...ayuni nmpk aku nangis masa tu jadi dia pun terus nangis...lagi la sayu hati aku masa tu...xdpt nak peluk dia...tenteramkan dia. sekali lagi aku ckp kat papa pecahkan cermin, ayuni dah nangis. tp papa kata tunggu amey balik..kalo xde org yg leh buka gak baru papa pecahkan cermin. aku xtau mcm ne dah....tp ayuni xnangis lama...kejap je. aku still tgk apa yg ayuni buat kat dlm kereta tu.....

sudah 45minit berlalu ayuni still dlm kereta....5 minit kemudian aku & papa tarik nafas lega nmpk amey bw seorg cina dr workshop yg dia cari...org cina tu pun terus tolong dgn guna sebatang pembaris besi yg panjang masukkan melalui celah pintu kereta utk tekan button cermin....dlm masa 7 minit je cermin kereta berjaya di turunkan. amey terus bukak pintu n ambik ayuni......masa tu aku amat2 la lega....papa dokong ayuni...aku cepat2 ambik air mineral bagi ayuni minum byk2....aku peluk ayuni erat2...cium byk2....masa tu papa ckp pas ni "Ingat Sampai Mati" mendalam sgt maksudnya..tp papa xmarahkan mama pun walhal mmg mama yg salah. Pesanan papa tu...mama akan ingat sampai mati.


Dlm kereta inilah Ayuni terperangkap hampir satu jam


Maafkan Mama.......Papa. Maafkan Mama.......Ayuni, Mama yg lalai smpai jadi mcm ni...mama terlalu leka
Mama sayang Ayuni...sayang sangat-sangat.

Terima Kasih kpd semua yg membantu.....terima kasih byk2..
Semoga Tuhan dpt membalas jasa baik kamu semua

4 comments:

sI tEDI said...

Alhamdulillah.. semuanya selamat. tapi hampir 1 jam.

Tapi bagi aku nyawa adalah segala-galanya dari harta benda. pecah cermin jalan yg terbaik!

namun apapun jadikan pengakaran bg kita bersama! :)

yong ibu chem said...

byk dah jadi mcm ni kan. anak terkunci dlm kereta. yong selalu berdua dgn anak dlm keta. psl hntr dia ke taska hari2. dan tiap kali even nak gi tutup pagar rumah..yong mesti buka dulu cermin tgkp, psl takutkan perkara mcm ni terjadi..
tapi ye lah..klu nak jadi..nak buat camner kan. tapi betul lah, nyawa adalah lbh penting..better pecahkan je cermin masa tu..hampir 1 jam lamanya dia dlm keta tu..

apa2 pun. alhamdulillah..selamat semuanya..

Snowwhite Zone said...

anis yg baca entry ni pun dah rs risau.

jgn la mcm tu lg..

pepun... alhamdulilah selamat jua..

salam kenal iya?

sWeEtdARLinG said...

kereta yang pakai auto-lock mmg ada baik dan buruknya... tapi sebaik2nya kalau ada kanak2, tak payah laa pakai auto-lock tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...