nuffnang 3

18 August 2010

Perancangan Awal Sebelum Berhari Raya dgn Gembiranya

Baru 9 hari puasa tp aku dan husband dah merancang cuti, perbelanjaan dan perjalanan untuk Hari Raya nanti. nampak mcm excited je kan. xkisah la apa korang nak ckp.

Cuti utk hari raya aku dan husband dah apply dah. So, kitaorg dah decide utk bercuti pada tarikh yg bertanda merah tuuu.


hampir 2 minggu cuti raya, jgn xpercaya dan jgn jeles ya. Bagi yg dah berkeluarga pasti paham kan. ye la kg halaman aku nun ke utara sana manakala kg husband nun ke arah selatan. w'pun tahun ini kg (Melaka) husband punya turn balik raya. Tapi aku tetap nak balik kg aku di perak. tp aku xde la smpai gaduh2 dgn husband pasal balik kg mana. mmg raya pertama n kedua kat Melaka, raya ketiga baru kitaorg balik Perak. Husband aku pun setuju. apa lagiii Horayyyy.

Perancangan perbelanjaan kami sekeluarga pulak...kebanyakan aku decide and my husband ikut je.. hee hee, nama pun menteri kewangan keluarga jadik gunakan kuasa sepenuhnya. aku dah listkan perkara-perkara yg sgt perlu dibeli dan aku peruntukkan jugak utk perbelanjaan luar jangka (emergency case only) belajar dr pengalaman beb...haa haa..

sekarang aku dan suami tgh rancang perjalanan pulak, korang mesti tau kan...time2 perayaan mcm ni. aku jamin 100% mesti jem giler punya la. tambah2 kat Lebuhraya. So, kitaorg laki bini ambik inisiatif cari jalan yg boleh elak dr jem yg mana perjalanan yg 2 jam boleh jadik 4 jam. mmg aku xnak la...letih oiii dah la puasa pulak tu...So, kita org tgh survey Lebuhraya yg ke arah selatan ni. pernah tak dengar LEKAS Highway.



Harap-harap semua perancangan ini menjadilah...lambat lagi nak raya ada 21 hari lagi...macam2 boleh dirancang lagi. Walaupun perancangan amat penting tp kita perlu ingat Kita hanya merancang tetapi Allah yg menentukan segalanya.



8 comments:

Amni said...

hahaha.. saya pon dah merancang jugak nak cuti bila, berap budget tuk raya pe sume.. heeehee.... harus tu! t terlebih belanja or tak cukup duit pulak kan... *wink*

Qaseh said...

budget dr awal lagi senang sbb kita tau cukup ke tak dan tak la membazir nnt

Azuan said...

uit naseb baek bujang dan remaja lagi..hahaa.

mummysyafie said...

kali ni nak cuti 3 minggu..harap kat udara tak jem..tapi still gak sampai dalam 1 jam 45 min

Qaseh said...

kat udara mmg xjem la mummysyafie.
kalo kat udara dah jem maybe tu tandanya dah akhir zaman kot.

penjejak maya said...

salam,

elok la merancang dari awal lagi perjalanan tu kalau nak elak sesak ikutla juga nasihat perjalanan drp pihak berkuasa nanti..

Redbloodsnow said...

nih entry yang. leh di praktikkan bile aku dh bergelar isteri nnti ah..hehe

KAKTINY said...

salam qaseh...

kita serupaaa... utara - selatan..
tapi kaktiny lagi 'up' skit drpd qaseh.. kedah - johor.. kehkehkeh..

tp kaktiny main sistem giliran.. tawon ni turn kampung cik abang..

tp, memandangkan cuti maahaaa panjang.. (kaktiny amik dari hari khamis 9hb sampai isnin 20hb.. gilos punya cuti!!.).. jadinya, ada harapan utk balik utara jugaks.. hahaha...

sala.. thanks for the ziarah.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...