nuffnang 3

25 June 2010

Dapur Qaseh : Gulai Ikan Haruan

Selamat berhujung minggu kpd semua.
Kali ini qaseh nak berkongsi resepi ibundaku yg tersayang.
"Gulai Ikan Haruan" 

Bahan-Bahannya.

1. seekor ikan haruan
2. 2 ulas bawang putih
3. 3 ulas bawang merah
4. serbuk rempah kari ikan
5. santan
6. asam keping
7. garam
8. bendi
9. tomato










Cara2 Masak

1. Mula2 siang ikan haruan & potong kecil2, basuh dan cuci bersih2

2. kemudian gaulkan garam & asam keping (asam jawa pun boleh) utk kurangkan hanyir ikan haruan (biarkan 1/2 jam baru bilas dgn air bersih)
 3. Panaskan minyak tumiskan bawang putih + bawang merah yg tlh dihiris halus.
4. stlh naik bau, masukkan serbuk rempah kari yg telah digaulkan dgn air.
5. masak & gaul rempah tsbt sehingga naik minyak
6. masukan sedikit garam & 2 keping asam keping
7. kemudian masukkn ikan haruan & gaul sehingga sebati dgn rempah td.
8.barulah masukkan air santan dan seterusnya bendi
9.biarkan sehingga gulai tersebut mendidih, jgn kacau selalu nnt hancur pulak ikan tu.
10. bila mendidih barulah masukkan tomato. biarkan seketika baru tutup api.

Dah siap! Taa Daaa "Gulai Ikan Haruan" kegemaran Abah.



Ikan Haruan byk khasiatnya tau...bagus utk ibu2 lepas bersalin
kilik di SINI utk dptkan info khasiat ikan haruan ini.

Sila la cuba utk hidangan hujung minggu ni...

7 comments:

Lynn Nasir said...

owh..sodapnyo..boleh bayangkan rasa dia mcm mana..

penjejak maya said...

salam,

tak reti bab masak ni tapi bab makan mmg reti hehe..

Fieza79 said...

wahh best..pandainya masak ikan darat...
fieza tak konfiden masak ikan darat bagai takot bau hnyir tak ilang...

Redbloodsnow said...

EEEE NANGIS AH TGK....SEDAPPPPPPPPP. ZIE NAKKKKKKK QASEH. COURIERKANNNNN!!! HEHE

Redbloodsnow said...

FUHHH!!! NASIB BAIK LAH AKU X MAKAN IKAN SUNGAI OR IKAN AIR TAWAR. KALAU TIDAK...MENJAWAP AKU GULPP GULPP NELAN LIOR..HIKSSS

Anonymous said...

Salam ..kita ni tak pandai masak.. so kita nak tanya.. santan tu tak payah asing kan eh pati dengan yang cair?? Hihi

Qaseh Suhaida said...

Xperlu...masak gulai/kari masukkan terus santan.
Kalo masak lemak baru asingkan yg pati dgn yg cair.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...